Bejelentés


Tecktonik TCK & NEW YORK

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Keresés a honlaponHírek


LinkekSzevasztok!

A TECKTONIKRÓL


Röviden:

A Tecktonik tánc a hip-hop és a techno keveréke, mint az már a nevéből is kiderül. A Tecktonik hazája Franciaország, itt jelent meg elösször 2000-ben. A táncban hip-hop elemek is vannak, ezen kívül még más táncstílsokból is merít mozdulatokat, mint pl a hard dance. Elsőre nagyon bonyolultnak tűnik, de elegendő gyakorlással megtanulható. Sok szerencsét hozzá.

Bővebben:

Már ma sem kizárólag depresszívnek sminkelt, arcba lógó, vasalt fürtös fiúk, lányok vannak a városban, egy új stílus is megjelent a Combinón. Neonparádés csőnaciba öltözött fiatalkák mindenféle lógókkal, fülükben zenével, párosával rohangálnak. Vidámak, színesek és látszik rajtuk, hogy nem drogoznak, és mindegy a nemi identitás is, mindenki ugyanazokban a rucikban feszít. Ők a tektonik-osok. Vagy Milky Way-esek, esetleg vertigo-sok.

Már legalább nyolc éve, hogy az első tektonik buli lezajlott Franciaországban. A világon jó pár éve elterjedt a közösségi szájtokon, illetve videómegosztókon ez az új táncstílus, ami egy egész városi fajt termelt ki magából. A történet akkor kezdődött, amikor Alexandre Barouzdin és Cyril Blanc, párizsi partyszervezők megunták a klasszikus elektronikus bulikat, és újítani akartak. Összekeverték a különböző elektronikus zenéket, a délit az északival és így tovább, létrehoztak egy zenei tektonikus mozgást ? erről már a Kispálék is énekeltek valamit -, és megszületett egy különleges tánc hozzá, aztán már csak pár év kellett, hogy az emósokból kinőjenek a tektonikosok. Az új tánc kicsit akrobatikus, de leginkább a kézmozdulatai és hiphop elemeket is tartalmaz. Egy biztos, hogy nagyon sok tér szükségeltetik a tánchoz, úgyhogy minimum kartávolságra igazodj!

A tecktonik kialakulása:

Ahogy már említettem, a tecktonik a Metropolis nevű Párizs melletti diszkóhoz kapcsolható. Mélyebb gyökerei Belgiumba nyúlnak: ott az ezredforduló előtt tartott hard dance és euro dance partykon alakult ki a zenei stílus és a tánc első formája (ilyen szempontból összefügg a tigri által szépen bemutatott jump style nevű stílussal). 2000 környékén Alexandre Barouzdin (akkori tisztes foglakozását tekintve bróker) és Cyril Blanc koreográfus megunták a korábbi ?veretős? technót és különböző zenei stíluselemeket kezdtek el ötvözni. Innen származik a mozgalom neve is: ahogyan egymásra csúsznak a földkéreg lemezei (ezt hívják lemeztektonikának), úgy ebben a stílusban az északi és déli zenei stílusok másznak egymásra. Barouzdin különben nem csak a korábbi zenei stílusra, hanem az egész párizsi meleg szubkultúrára ráunt, ugyanis a kilencvenes évek végén ott már csak akkor vettek valakit emberszámba (melegszámba), ha minimum Dolce & Gabbana felöltőbe és Versacé kiegészítőkkel vonult le a klubba (tökéletesen megértem különben az exbrókert, hiszen, bár más okok miatt, mi is látványosan elhagytuk a buzibárok világát). Barouzdin idővel felhagyott a brókerkedéssel, azóta csak a tecktoniknak szenteli az életét. Persze a tőzsdecápák kemény világában szocializálódott party-szervező arról is gondoskodott, hogy a mozgalom kellő jogi védelmet élvezzen: 2002-ben levédette a tecktonik márkanevet a hozzá tartozó sasos-csillagos lógóval együtt. Barozdin szerint erre a ?trend integritásának? megőrzése miatt volt szükség.Tecktonik és divat:

A tecktonikhoz kapcsolódó öltözködési stílus értékelése két véglet között mozog. Egyrészt van benne valami fiatalos, friss, üdítően extravagáns, nagyon is francia. Másrészt a nyolcvanas évek ?discoshit? stílusának és az aranyifjak extrémitásainak örököseként a divatrendőri körökben a ?neogusztustalan? címkével illetik (én magam sem tudom eldönteni, hogy a két véglet között hogyan lehetne valamiféle racionális értékítéletet kialakítani).

A tecktonik divatstílus ötvözi az egyéni öltözködést a mozgalomhoz tartozást kifejező egyen-kiegészítőkkel. Utóbbi leginkább a tecktonik lógóval ellátott szűk egyenpólók és csuklóvédők viselésében fejeződik ki. Az első generációs tecktonik stílus meghatározó darabja volt a kívül hordott boxolós cipő, melyet neonszínű cipőfűzőkkel dobtak fel (ez az irányzat Magyarországon 2-3 éve szintén lelkes hívekre talált a party-kultúrában, majd a Bank Disco látogatóinak körében, bár színválasztásban a magyar közönség kicsit visszafogottabb volt).

Sok tekintetben a stílus a XVIII. századi francia gyökerekből is táplálkozik ? persze nagyon is XX. századi színvilággal kiegészítve. Ilyen a félcipő, színes-csíkos harisnyába tűrt nadrág, ill. a korábban csak hölgyek által hordott karra felkúszó, ujjatlan kesztyű ? utóbbi szintén neonzöld és narancssárga kiadásban. Szerencsémre nem kell bajlódnom a fiú és a lány divat külön leírásával, ugyanis ez a divat alapvetően uniszex. Ezzel a mozgalom a divat terén is átülteti a gyakorlatba a nemek közötti egyenlőség szép ideáját. Egyes elvetemült tecktonikosok különben arcukat is kifestik: így végre nem csak rajzfilmben találkozhatunk a csillagszemű juhásszal! Ami a frizurát illeti: a punk belopódzott a Metropolis hátsóbejáratán és soha nem látott reneszánszát éli.Tecktonik tánc:

A ruhájuk uniszex. Szűk nadrág, szűk felső, fekete-fehér, neon színekkel kiegészülve. A séró punkos, de csak szolídan, a testalkat cérna. A drogot és piát elutasítják, viszont az energiaitalokat nagyon csípik ? mondjuk ehhez a tánchoz kell is szufla ? és vallják, az egyéniség a lényeg. Ez csak azért furcsa, mert olyanok ezek a fiatalok, mint a klónok. Hasonló ruhák, még a fiú-, lányszettek sincsenek megkülönböztetve. Ugyanazokkal a mozdulatokkal táncolnak, hasonló a frizkójuk és az elveik - hol vész el az egyéniség?

© mindenkilapja.hu


I found my myspace layout here
Myspace LayoutsKépgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Üzenőfal


Név:

Üzenet:Szavazás
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!